![]() |
|
BİROY Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Aslı Şahin, Yönetim Kurulu Saymanı Emre Yetim, Yönetim Kurulu Üyesi ve Dış İlişkiler Sorumlusu Derya Durmaz, Avukat Ceren Kalı ve Koordinatör Sevda Kantarcı'dan oluşan heyet; 28 Haziran - 5 Temmuz tarihleri arasında, Romanya telif örgütü CREDIDAM ve İtalya telif örgütü NUOVOIMAIE’ye, Sivil Düşün AB Programı kapsamında Avrupa Birliği desteği ile ağ kurma gezisi gerçekleştirmektedir.
Ziyaret kapsamında CREDIDAM ve NUOVOIMAIE'in telif mekanizmaları (mevzuat, işletme verileri, kullanıcılar ve yararlanıcılar ilişkisi), telif hakkı ve tahsilat sorunları, pazar dinamikleri, Avrupa Birliği’nde telif hakları sisteminin işleyişi, toplu hak yönetim örgütlerinin işleyişi, yasal düzenlemeler ve sinema – TV endüstrisi paydaşları arasındaki ilişkileri incelenecek.
Halihazırda T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü, oyuncuların telif haklarının da düzenlendiği ‘5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu"nda değişiklikler hakkında yeni yasa taslağını kamuoyu görüşüne açmıştır. BİROY heyetinin gerçekleştirdiği ağ kurma gezisi, yasada yapılması öngörülen değişiklikler konusunda kapsamlı bir bakış açısı sunulabilmesine katkıda bulunacaktır.
Romanya'da başlayan çalışma, İtalya'da devam edecektir.
Bu ağ kurma faaliyeti Sivil Düşün AB Programı kapsamında Avrupa Birliği desteği ile hazırlanmıştır. Bu faaliyetin içeriğinin sorumluluğu tamamıyla BİROY'a aittir ve AB'nin görüşlerini yansıtmamaktadır.
BİROY Sinema Oyuncuları Meslek Birliği, 28.03.2016 tarihinde 4. Olağan Genel Kurul Toplantısını gerçekleştirerek yeni yönetim kurulu ve zorunlu diğer organlar için üyelerini seçti. Yönetim Kurulu yaptığı ilk toplantıda oy birliği ile aldığı kararla,
4. dönem zorunlu organlara seçilen kurul üyelerimizi "hakkımızda" bölümünde görebilirsiniz.
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile sinema alanındaki meslek örgütlerinin temsilcilerinden oluşan seçici kurul, Amerika’da yapılacak 88. Akademi Ödülleri (Oscar) En İyi Yabancı Film Dalında Türkiye Adayını belirledi. Bugüne kadar 19 filmle rekor başvurunun olduğu kurulda yönetmenliğini KAAN MÜJDECİ’nin yaptığı “SİVAS” filmi seçildi.
2015 yılı Oscar En İyi Yabancı Film Dalında Türkiye Adayı seçici kurulu:
Kamuoyuna duyurulur! Son günlerde sanat ve sanatçılara ilişkin siyaset dünyasında yer bulan ve meslek haysiyetimizi hedef alan tavır ve söylemler, kamuoyuna aşağıda paylaştığımız açıklamayı oyunculuk alanında faaliyet gösteren meslek örgütleri olarak yapmamızı zorunlu kılmıştır.
BİROY, HOLLANDA İLE Sinema Oyuncuları Meslek Birliği (BİROY), Hollanda Oyuncu ve Müzisyen Telif Hakları Vakfı (NORMA) ile telif hakları sözleşmesi imzaladı. Haber ve Fotoğraf: Yusuf Özkan
BİROY, ARJANTİN’İ DE KARŞILIKLI SÖZLEŞME YAPTIĞI ÜLKELER ARASINA KATTI.
Sinema Oyuncuları Meslek Birliği BİROY, ilk telif sözleşmesini Kasım 2012 yılında İspanya oyuncu telif örgütü AISGE ile imzalamıştı. Uluslararası ilişkilerini tüm hızıyla sürdüren BİROY, Ağustos 2014 tarihinde de Şili oyuncu telif örgütü CORPORRATION DE ACTORER DE CHILE ile karşılıklı telif sözleşmesini imzaladı.
İLK TELİF DAVAMIZIN İLK DURUŞMASINA GİRDİK. Oyuncuların telif hakkına yönelik açılan İLK TAZMİNAT DAVASInın ilk duruşmasına BİROY Hukuk Danışmanı Av. Sedef Erken ile, BİROY ve Oyuncular Sendikası Yönetim Kurulu üyeleri birlikte girdi. Sözleşmelerin tek taraflı ve yasaya aykırı olduğunu ve kanalların telif ödemesi gerektiğini savunan BİROY, davadan, Kültür Bakanlığı ve RTÜK'ün de haberdar edilmesini talep etti. Bir sonraki duruşma günü 9 Nisan 2015, saat: 09.15 olarak belirlendi.
TÜRKİYE'DE İLK TELİFİNİ ALAN OYUNCULAR VE İSPANYA'DAN, AISGE BAŞKANI PİLAR BARDEM'DEN MESAJ VAR... Sinema Oyuncuları Meslek Birliği BIROY, uluslararası çalışmalarının sonucunda ilk sözleşmesini 2012 yılında, İspanya Oyuncu Telif Örgütü AISGE ile imzaladı. Kurumsal bir ilke imza atan BİROY’un sinema oyuncusu 24 üyesi, 2012 yılında İspanya'dan aldıkları telifle, Türkiye'de ilk kez telif haklarını alan oyuncular oldular. BİROY, 2012'den bu yana İspanya'dan gelen telifleri ödemeye devam etmekte ve başka ülkelerle de telif konulu ikili anlaşmalar üzerine çalışmakta.
Telif Toplayıcı Örgütler ve sendikaların, icracı sanatçıların çıkarlarını savunmak ve meslekleri sayesinde yaşamaları için adil bir kazanç elde etmelerini sağlamak için ortak bir sorumlulukları vardır. Avrupa Birliği bir çok düzenlemeye ve Avrupa Fikri Mülkiyet çatısının bir incelemesine başlarken örgütler olarak bizi ilgilendiğimiz konularla ilgili kararların alınacağı talepkar bir zaman bekliyor.
Toplantıda DIONYSOS adına açılış konuşmasını yapan Rigas ALEXOS Yunanistan’daki ekonomik krizden sanatçıların da ciddi anlamda etkilendiğinden bahsettikten sonra sözlerine dayanışmanın önemini vurgulayarak son verdi ve toplantıya geçildi.
3. Dönem Yönetim Kurulumuzu "hakkımızda" bölümünde görebilirsiniz.
Oyuncular Sendikası oyuncuların kötü çalışma şartlarına dair ilk davasını kazandı!
Güneş Emir kendisine okuma imkanı dahi tanınmadan adeta zorla imzalatılan beş yıl süreli sözleşme uyarınca, günlük 16 saate varan son derece ağır çalışma koşulları, piyasa koşullarının çok altında aşırı yararlanmaya varan düşük ücretler, yüksek cezai şartlar, tatil hakkı olmaması, raporlu olduğu halde çalışmaya zorlanması ve tüm bu yoğun temponun getirdiği sağlık sorunlarından muzdarip olarak sendikanın hukuk birimine başvurdu. Bir oyuncunun kendi inisiyatifi ile bu kadar ağır koşullarda bir sözleşmeye imza atmayacağına kanaat getiren mahkeme "tek taraflı sözleşmenin" geçersiz olduğu hükmüne vardı ve oyuncunun lehine karar verdi.
Üyelerimize Hukuki Danışmanlık Hizmetimiz Başlıyor
Saygılarımızla bilgilerinize arz ederiz.
BİROY'la birlikte 18 meslek örgütünün üyesi olduğu YEKON (Yaratıcı Endüstriler Konseyi Derneği) 09.04.2013 tarihinde basın üyeleriyle tanıtım toplantısını gerçekleştirdi.
YEKON, "Türkiye'de endüstriyel ölçekte üretim yapan ve yaratıcı katma değer sağlayan, saygın sivil toplum kuruluşlarınca mesleki temsiliyeti sağlanan ve fikri mülkiyete tabi tüm yaratıcı endüstrilerin bir araya getirilmesi; disiplinler arası işbirliğinin teşvik edilmesi; yaratıcılığın özenilen ve tercih edilen sosyal ve ekonomik bir değer haline gelmesi için sürdürülebilir bir ortam oluşturmak" misyonuyla faaliyet gösteriyor. Haberin devamı için tıklayınız.
BİROY üyelerine bilgilendirme toplantısı yaptı
Oyuncuların hakları oyunculara "1997 yılında Show TV’de yayınlanan, başrollerini Hasibe Eren, Füsun Demirel, Ali Erkazan ve Hakan Tanfer’in paylaştığı “Sıdıka” dizisinin telif haklarıyla ilgili 2002 yılından beri devam eden dava, oyuncuların lehine sonuçlandı. Dizi oyuncularının tekrar yayınlardan telif hakkı alabilmek için açtığı davanın son duruşması, 1. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme, oyuncuların telif ücretlerinin televizyon kanalından tahsil edilmesine karar verdi.
İLK TELİFLER İSPANYA'DAN GELİYOR! ![]() BİROY ilk uluslararası sözleşmesini İspanya icracı sanatçılar meslek birliği AISGE ile imzaladı. Bundan böyle İspanya'da gösterilen dizi ve filmler için BİROY üyelerine telif ödenecek.
1995 sonrası DİZİLER ve FİLMLER için DAVA BAŞLIYOR! 6.ARALIK.2012 Perşembe günü 13.00'da Çağlayan Adliyesi'nde 1995 sonrası DİZİ ve FİLMLER için dava süreci başladı.
BİROY Genel Başkanı ve Oyuncular Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi Janset Paçal, BİROY Genel Sekreteri Aslı Şahin, Oyuncular Sendikası Genel Başkanı Memet Ali Alabora, BİROY ve Oyuncular Sendikası Avukatı Sedef Erken ve BİROY Kurucu Üyesi Erkan CAN'ın hazır bulunduğu adliyenin önünde yapılan basın açıklamasının ardından savcılığa gidilerek dilekçe verildi.
Basın bülteni için tıklayınız.
Üyesi olduğumuz Yaratıcı Endüstriler Konseyi Derneği YEKON 1. Genel Kurulu'nu yaptı. Ülkemizde yaratıcılığın lobisini yapmak, fikri mülkiyet temelli üretim yapan endüstrileri biraraya getirmek, fikri mülkiyetin önemine dikkat çekmek üzere tüm yaratıcı disiplinlerden vakıf, dernek ve federasyonların üst dernek olarak kurduğu Yaratıcı Endüstriler Konseyi Derneği YEKON’un Genel Kurul'u 28 Kasım 2012 günü tamamlandı. Genel Kurul’da yapılan seçimlerle Yönetim Kurulu belirlendi. Yönetim Kurulu üyelerinin listesi için lütfen tıklayınız.
Yeşilçam'ın telif hakları için savcılığa dilekçe verildi. 17.Ekim.2012 tarihinde Çağlayan Adliyesi'nin önünde yapılan basın açıklamasının ardından BİROY savcılığa giderek dilekçe verdi. 1995'ten bu yana kendilerinden izin alınmadan gösterilen filmler için oyuncular 5846 no.lu Fikir ve sanat Eserleri Kanunu gereğince haklarını talep ettiler. BİROY üyesi 153 oyuncunun yaklaşık 3000 filmi için toplu hak takibi başladı. Basın bildirisinin tam metni için tıklayınız...
Türkiye - BİROY'a nasıl destek olunabileceğini tartışmak üzere AEPO ARTIS'in genel sekreteri Xavier Blanc ve AISGE'nin direktörü Jose Maria ile bir toplantı yaptık. AEPO ARTIS, AB üyesi oyuncu örgütlerinin üst kurulu olarak görev yapmaktadır. Avrupa Konseyi nezdinde de oyuncuları temsil eden ve yasa/yönetmelik değişiklikleri vb. sözkonusu olduğunda görüşü alınan AEPO ARTIS, 12-13 Kasım'da Brüksel'de, AB parlementerleri, AB komisyonu üyeleri gibi katılımcıların da hazır bulunacağı, oyuncuların telif hakları üzerine bir seminer düzenliyor. Yeni yasa sürecinde olduğumuzu belirttiğimiz yetkililer BİROY'la beraber Kültür Bakanlığı temsilcilerini de davet etmek niyetinde olduklarını bildirdiler.
BİROY 49. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Oyuncular Sendikası ile birlikte bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi. BİROY Başkanı Janset Paçal, Oyuncular Sendikası Başkanı M.Ali Alabora, Oyuncular Sendikası ve BİROY'un hukuk danışmanı Av. Sedef Erken hem sendikal alan hem de telif hakları ile ilgili bir sunum yaptılar.
"Yeni Sezonda Neler Olacak?" başlıklı toplantıya İlyas Salman, Ahu Tuğba, Salih Güney, Nuri Alço,Tuğrul Meteer gibi oyuncuların yanısıra genç oyuncular da ilgi gösterdiler.
BİROY son dönemde gündeme gelen ve merakla beklenen 1995 öncesine dair açılacak davayla ilgili bilgilendirme yaptı. Oyuncular Sendikası da oyuncuların dünyada da işçi olarak görüldüklerini belirtip ülkemizde bu alandaki gelişmeleri anlattılar.
Oyuncular Sendikası Uluslararası Aktörler Federasyonu'nun (FIA) Toronto'daki kurulunda oybirliği ile üye olarak kabul edildi. ÇASOD'un da üyesi olduğu FIA oyuncular ve icracı sanatçıları ilgilendiren uluslararası hukuki düzenlemelerin yapılmasında, ekonomik, sosyal ve sanatsal çıkarlarının geliştirilmesinde etkin rol oynamaktadır.
Haberlerin devamı için tıklayınız. |
AVANTAJLAR!
SENDİKADAN ![]()
LİNKLER |
![]() |
|