OYUNCULAR SENDİKASI FIA ÜYESİ OLDU

Oyuncular Sendikası 27-30 Eylül 2012 tarihinde Toronto’da düzenlenen 20. FIA Uluslararası Aktörler Federasyonu Kongresi’nde oy birliği ile FIA üyesi oldu.

FIA, 75 ülkeden 100’e yakın sanatçı sendikasını temsil eden ve Avrupa Birliği tarafından da taraf olarak kabul edilen bir federasyondur. FIA, oyuncular ve icracı sanatçıları ilgilendiren uluslararası hukuki düzenlemelerin yapılmasında, ekonomik, sosyal ve sanatsal çıkarlarının geliştirilmesinde etkin rol oynamaktadır.

Argentina’dan Zambia’ya 75’den fazla ülkenin katıldığı 2012 Uluslararası Aktörler Federasyonu (FIA) Dünya Kongresi, bu yıl üç Kanadalı Sanatçılar Birliği (Kanada Sinema, Televizyon ve Radyo Sanatçıları İttifakı [the Alliance of Canadian Cinema, Television and Radio Artists (ACTRA)], Kanada Aktörler Birliği [Canadian Actors’ Equity Association (Equity)] ve Sanatçıllar Birliği [Union des Artistes (UdA)) tarafından ortaklaşa ev sahipliği ile Toronto’da gerçekleştirilmiştir. Oyuncular Sendikası Genel Başkanı Memet Ali Alabora’nın katıldığı bu yılki kongrede önümüzdeki 4 yılın çalışma politikasını belirleyen kararlar alınırken, oyuncuların işçi olarak kabul edilmedikleri ülkelerde işçi olarak kabul edilmeleri için ortaklaşa ve uluslararası bir çalışma yürütmenin yol ve yöntemleri tartışılmıştır.

Kongrenin birinci gününde ÇASOD (Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği) Yönetim Kurulu Üyesi Derya Durmaz ve Oyuncular Sendikası Genel Başkanı Memet Ali Alabora “Kültür ve Sanatın Desteklenmesi, Sürdürülebilir bir Endüstri” başlıklı panelde moderatörlük yapmıştır. Durmaz Türkiye’de sinemaya yapılan kamu fonu desteğini anlattıktan sonra Alabora Şehir ve Devlet Tiyatroları çevresinde dönen tartışmalar ve buna karşı yapılan eylem ve çalışmalar hakkında kısaca bilgi verererk, 16-22 Haziran arasında yapılan ve 7 gün, 24 saat kesintisiz süren Sanat Maratonu ile ilgili bir sunum yapmıştır.

Tüm oyuncuların sosyal güvence ve makul çalışma koşulları konulu panelde ise Oyuncular Sendikası Genel Başkanı Memet Ali Alabora sendika tarafından çocuk oyuncuların haklarının korunması ile ilgili hazırlanan önergeyi sunmuştur. Bu önerge neticesinde çocukların çalışma şartları için mücadele eden örgütlere destek vererek bölgesel ve uluslararası düzeyde politika üreterek farkındalığın arttırılmasına karar verilmiştir.

Kongrede üçüncü günün sonunda verilen diğer önergeler doğrultusunda alınan kararlardan bazıları şunlardır:

  • Oyuncuların çalışma hakları konusunda üyeler arası bilgi alışverişini sağlamak ve üye örgütleri oyuncuların tamamen işçi olarak kabul edilmeleri için yaptıkları çalışmalarda desteklemek için çalışma haklarının savunulmasında yararlanabilecekleri uluslararası hukuk araçları ile ilgili farkındalık yaratmak.
  • Oyuncuların işçi olarak kabul edilmedikleri ülkelerde işçi olarak kabul edilmeleri için birleşik ve evrensel bir ses olmaya devam etmek.
  • “İşçi” fikrini kapsamlı bir şekilde oturtmak için kampanya yapmak, eğlence sektöründe giderek yayılan farklı atipik sözleşme türleri arasındaki boşluğu azaltmak ve daha geleneksel çalışma türlerinin sunduğu avantajları sağlamak için çalışmak.
  • Oyuncuların temel çalışma hakları gasp edilerek, bağlılık ilişkileri olmasına rağmen serbest meslek sahibi olarak çalışmaya zorlanmalarına karşı kampanya yapmak.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir